Miten Ostaa ja Valita Uusi Tulostin?

Tulostimen ostaminen ei ole koskaan helppoa. Näin ostat sinulle parhaiten sopivan tulostimen!

1.Kirjoita lista tulostintarpeistasi.

Tarvitsetko tulostinta pelkästään tulostamiseen? Tarvitsetko sähköisiä kopioita papereistasi? Faksaatko vielä paljon asiakirjoja? Tarvitseeko sinun tulostaa kopioita asiakirjoistasi? Sisäistä vaatimuksesi ja tarpeesi tulostimen suhteen. Jos tulostat vain asiakirjoja, hanki mustavalkotulostin. Jos tulostat asiakirjoja värikuvilla tai nettisivuja, kannattaa hankkia väritulostin. Haluatko kopioida asiakirjoja? Silloin tarvitset väritulostimen kopiointiominaisuudella. Mikäli faksaat paljon, tarvitset väritulostimen kopioinnilla ja faksilla. Normaalisti, jos ostat väritulostimen kopioinnilla ja faksilla, saat mukana skannerin. Mikäli tarvitset kaiken tämän, hanki monitoimiväritulostin.

2. Huomioi, että tulostimia on kahta pääasiallista tyyppiä: Laser- ja mustesuihkutulostimia.

Tässä on hieman tulostimien eroja:

  • Lasertulostimilla tulostaminen on halvempaa, erityisesti jos tulostimeen on saatavilla kolmannen osapuolen valmistamia  tarvikelaservärikasetteja.
  • Hyvät lasertulostimet maksavat useamman kasetin hinnan verran. Joten jos tulostat vain muutaman sivun kuukaudessa, saatat päätyä vaihtamaan tulostimen ennen kuin tulostat kasetin tyhjäksi.
  • Lasertulostimet tulostavat yleensä nopeammin ja niitä suositellaan raskaaseen tulostamiseen,  vähän niin kuin suurissa toimistoissakin. Niillä tulostusjälki on parempaa, mutta valokuvalaatu on huonompi kuin mustetulostimella.
  • Mustetulostimet käyttävät vähemmän sähköä kuin lasertulostimet. Muste, toisin kuin laserväri, voi liueta paperista tuoreesta tulosteesta tai tulosteen kastuessa.
  • Mustesuihkutulostimet ovat hyviä valokuvien tulostamiseen ja monesti tulostimessa on muistikortinlukija, jolloin voit tulostaa suoraan digitaalikamerasta.

3. Lue tuotekuvauksia tulostimista.

Jos haluat tulostaa kokonaisia verkkosivuja tai neliväriasiakirjoja, tarvitset tulostimen vähintään kahdella mustekasetilla tai neljällä laserkasetilla. Mikäli tulostat todella paljon kuvia, saattaa olla järkevämpää hankkia 4-5 kasetin mustetulostin tai nelikasettinen lasertulostin. Täydellisiä valokuvia varten tarvitset seitsemän-kasettisen mustesuihkutulostimen. Lasertulostimen resoluutio ei ole käytännössä koskaan yhtä hyvä kuin mustesuihkutulostimessa.

4. Muista, että lasertulostimet ovat paljon isompia.

Onko sinulla tilaa rajallisesti? Sitten ainoa vaihtoehto on mustetulostin, sillä lasertulostimet ovat useimmiten erittäin kookkaita. Vain mustavalkolasertulostimet ilman skannereita ja muita lisävaruisteita ovat pieneen tilaan sopivia.

5. Ota huomioon halvemman musteen saatavuus tulostimeesi

Älä katso pelkästään alkuperäisen mustekasetin hintaa. Hinta saattaa näin nousta liikaa. Katso verkosta tulostimeen sopivien kasettien saatavuus. Vastoin valmistajien väitteitä, uudelleent täytettyjen tai tarvikemustekasettien käyttö ei mitätöi takuuta. Arvioi tulostetun sivun hinta mahdollisimman tarkasti! Jos kasetista saa 300 tulostetta ja kasettien hinta on 30 Eur / kpl, keskimääräinen sivun hinta on 10 senttiä, ja jos tulostat 200 tulostetta kuukaudessa, tulee kuukausihinnaksi 20 Euroa. Sivuhinta on mahdollista saada 1-2 senttiin per sivu. Kannattaa kysellä mustekasetteihin erikoistuneista liikkeistä tarkemmin mikä tulostin olisi hyvä tämän hintatason saavuttamiseksi.

6. Huomio resoluutio (pisteet per tuuma).

Tämä on yksinkertainen tapa verrata kuvanlaatua. Perusresoluutio lasertulostimille on 600 dpi ja mustetulostimille 720 dpi.

7. Tarkista paperityyppi ja kokovaihtoehdot tulostimelle.

Jos tarvitset paksumpaa paperia, kiiltopaperia, pienempää tai isompaa paperia, tai haluat tulostaa molemmille puolille, varmista, että tulostin pystyy tulostamaan haluamiasi paperityyppejä ja -kokoja, mitä haluat käyttää.

8. Tarkista ajurit ja käyttöjärjestelmät

Ennen tulostimen ostamista tarkista tulostinvalmistajan verkkosivut (esim. Epson.com) varmistaaksesi saatko uusimmat ajuripäivitykset ja ylipäätänsä ajurit käyttöjärjestelmällesi.

9. Mieti tarvitsetko muita ominaisuuksia tulostimelta.

Mistä tahansa tulostinkategoriasta löytyy vaihtoehtona All in one – (kaikki yhdessä, AIO) tai monitoimitulostin (multifunction, MFP). Näissä AIO/MFP-tulostimissa on myös muita lisätoimintoja kuten tulostin, skanneri, kopiokone ja faksi.

10. Mihin tarkoitukseen tulostin tulee?

Käytetäänkö sitä esimerkiksi isossa talossa, missä on useampia käyttäjiä samalle tulostimelle? Harkitse tulostinta verkkoyhteyksillä (tarvitset reitittimen/langattoman verkon tähän). Verkkotulostin voidaan yhdistää kaikkiin verkossa oleviin tietokoneisiin. Kunhan tulostimen internetsignaali on päällä, voit tulostaa langattomasti. Asentaminen on myös paljon helpompaa, sillä tulostinta ei tarvitse yhdistää tietokoneeseen USB-väylään.

Muista myös nämä neuvot ja niksit:

Joskus halvan valmistajan erittäin hyvä malli saattaa maksaa vähemmän kuin hyvän valmistajan aloittelijamalli. Pyri välttämään halvimpia valmistajia ja tulostimia. Muista, että jos ostat halvan valmistajan tulostimen, se saattaa rikkoutua 3 vuodessa, mutta hyvä tulostin voi kestää tuon ajan moninkertaisesti. Lasertulostimella tulostetut sivut saattavat olla lämpimiä tullessaan ulos. Älä laske sivua suoraan kädellesi tulostimesta, sillä saatat polttaa kätesi.